top of page

Tisk in splet

Z veseljem z vami delimo objave, ki jih jih tiskani in spletni mediji pišejo o Ireni. Za celoten ogled člankov in fotografij kliknite na ikono "Preberite več". Če ste kje zasledili še kakšnega več, bomo veseli, če nas o tem obvestite preko kontaktnega obrazca. Hvala.

 

Screenshot 2019-01-14 at 13.01.34.png
Na vsakem koraku soustvarjamo prihodnost

Novi tedni, 02.01.2019, avtorica Saška T. Ocvirk

 

Noben prazen žakelj ne stoji pokonci, ne glede na to, ali govorimo o posamezniku ali državi. A dokler se nam zdijo njive ob mimobežnem pogledu s ceste polne in trgovinske police izvrstno založene, o tem razmišljajo redki. Člani Ekoci že leta opozarjajo na to, da je svetovno ravnovesje v prehranski preskrbi eno najbolj krhkih v sodobni družbi. Moderno kmetijstvo se je prostovoljno predalo za talca agrokemičnim multinacionalkam, naftnim lobijem in proizvajalcem kmetijskih strojev. Naravna pestrost in znanje naših prednikov sta ob tem postala kolateralna škoda v boju za čim večji kapitalski dobiček.

Intervju v okviru akcije Slovenka leta 2014

Revija Jana, 28.12.2014, avtorica Carmen Leban

 

Irena Rotar živi polno življenje. Je ekonomistka z navdihujočim življenjskim slogom, ki ga zaznamujejo delo, vseživljenjsko učenje, vztrajnost, pogum inpozitiven pristop do vsega, česar se loti. In tega ni malo. V poklicnem življenju si kot vodja projekta Slovenske dobrote pri slovenskem trgovcu prizadeva potrošniku ponuditi čim več lokalno pridelane hrane. V prostem času nesebično deli znanje na poligonu sonaravnih vrtov kot permakulturna svetovalka in v medijih ozavešča z najrazličnejšimi rešitvami za preživetje. Kot pobudnica akcije Oskrbimo Slovenijo si v Ekocivilni iniciativi Slovenije s somišljeniki prizadeva za samooskrbo s hrano in energijo, za več zdravja, pravično ekonomijo, trajnostni razvoj in spoštovanje tradicije. Kot pobudnica Štafete semen pa je pripomogla, da so se na slovenska tla vrnila avtohtona tradicionalna semena. S svojo nalezljivo energijo je okužila že mnoge, ko jih bo dovolj, se nam za prihodnost Slovenije ne bo več treba bati.

Kako lokalni sezonski pridelki pridejo na trgovske police

Častnik Finance, 19.06.2014, avtorica Neomi Mavrič

 

Pišemo, na koga se lahko obrnejo kmetje, ki želijo svoje pridelke spraviti v trgovine. Trgovci so lokalnim dobaviteljem vse bolj naklonjeni, a pričakujejo konkurenčne cene, velike količine in visoko kakovost. Irena Rotar verjame, da imamo v Sloveniji dovolj znanja in virov, da bi z inovativnimi pristopi povečali samooskrbo, in po teh načelih v Tušu vodi projekt Spoštujmo slovensko. Je ekonomistka, ustanoviteljica Ekofesta, soustanoviteljica Eko civilne iniciative Slovenije ter pobudnica Štafete semen.Tudi Mercator, Hofer, Lidl in Spar se zavzemajo za to, da bi na svojih policah ponudili čim več domačih izdelkov in pridelkov, saj si jih kupci želijo.

Slovenske dobrote

Revija MM, 14.11.2014

 

Tuš je lokalno pridelane izdelke slovenskih pridelovalcev povezal pod skupno blagovno znamko Slovenske dobrote.

Kratek opis akcije: Tuš je lokalno pridelane izdelke slovenskih pridelovalcev povezal pod skupno blagovno znamko Slovenske dobrote, ki so kupcem na voljo v njihovih trgovinah po vsej Sloveniji. Nova premijska linija Slovenske dobrote je sestavljena iz slovenskih lokalno pridelanih izdelkov, ki jih odlikujejo čim bolj sonaravna pridelava surovin ter tradicionalni ali inovativni postopki izdelave. Tako v Tušu skrbijo za razvoj slovenskega gospodarstva in ohranjanje delovnih mest, hkrati pa so storili korak naprej k povezanosti najboljših manjših slovenskih pridelovalcev, ki bi sami težje prodrli na trg. 

Irena Rotar poziva k samooskrbi

Revija Jana, 26.02.2014, avtorica Carmen Leban

 

Irena Rotar in njeni sovaščani iz Velike Pirešice so električne mrke doživeli le nekajkrat in za kratek čas, a četudi bi to trajalo več dni, Ireno ne bi presenetilo. 

 

Nedavna naravna katastrofa z žledolomom, ki je številne Slovence odrezala od sveta, je bila resno svarilo. Brez električne energije je življenje zastalo. Ljudje so v stanovanjih zmrzovali, niso si mogli pripraviti toplih obrokov in napitkov, ostali so brez informacij. Irena Rotar in njeni sovaščani iz Velike Pirešnice so električne mrke doživeli le nekajkrat in za kratek čas, a četudi bi to trajalo več dni, Ireno ne bi presenetilo. Na izredne razmere je dobro pripravljena, saj njena vrtna lopa premore vse, kar družina potrebuje vsaj za mesec dni preživetja.

Ženske in kmetje bodo rešili svet

Spletna stran Us Sevnica, 26.11.2013, avtorica Maja Klemen Cokan

 

Najprej se predstavi : deluje v Kmetijsko-gozdarskem zavodu Celje, kot pospeševalka kmetijstva – terenska kmetijska svetovalka. Živi na domači kmetiji, kjer deluje v skladu s svojimi novimi prepričanji, ki se razlikujejo od sedanje doktrine. Je agronomka in mati in tudi prava kmetica.

Slovenija vrtnari

Revija Viva, 05.06.2013, avtor UR

 

...Ekoci in društvo La Vita iz Žalca sta v letu dni na predavanja, delavnice in prikaze na temo samooskrbe privabili na desettisoče ljudi. Kot dokaz, da je mogoče vso potrebno zelenjavo pridelati na 60 m2, so v sodelovanju s strokovnjaki kluba GAIA zasnovali prav tak vrt, na njem pa bodo potekala tudi izobraževanja. Na tej lokaciji lahko primerjate, kako enaka zelenjava raste na ekološkem, biodinamičnem in permakulturnem vrtu. "Prikaz in dokaz v živo velja več kot tisoč besed," pravi Irena Rotar, ena od gonilnih sil civilne iniciative Ekoci.

Štafeta semen 2013

Spletna stran Trzican.si, 25.03.2013

 

Letos bo zopet stekla akcija Štafeta semen, za katero skrbi civilna iniciativa Ekoci in sodeluje polno nevladnih in vladnih organizacij. Lansko leto je bil odziv zelo velik, letos se pričakuje že pravi mali bum, saj sodeluje štirikrat več ljudi. Na otvoritveni slovesnosti Štafete v Celju (sejem Altermed) je začela kot govornica Katarina Hoelzl, članica civilne iniciative Ekoci in idejni vodja fundacije za razvoj in registracijo semen: “Narava vode je, da teče; Sonca, da daje svetlobo in greje; Semen, da klijejo, da zraste nekaj novega; Človeka, da je srečen” in dodala: “naša edina lakota je pomanjkanje vrednot, sočutja, razumevanja. Nihče pa nam semen ne sme, ne more odvzeti. In zakaj bi kupovali nekaj, kar je naše?”

Štafeta semen - Ko ljudstvo prebuja voditelje...

Revija Skupaj za zdravje človeka in narave, 18.09.2012

 

Na pobudo Irene Rotar je eko civilna iniciativa Slovenije, v okviru gibanja Oskrbimo Slovenijo, izpeljala enega izmed največjih projektov ozaveščanja v tem letu: Štafeto semen. 

Več tisoč ljudi je sodelovalo pri ozaveščanju, izmenjavi in izobraževanju o pomenu ohranjanja avtohtonih, domačih in tradicionalnih slovenskih semen. 

 

Projekt so predstavili in semena predali tudi predsedniku dr. Danilu Turku, na Festivalu miru, dne 28. 4. 2012.

Zanesenjaki iz krajevne skupnosti Galicija

Delova priloga Panorama, 30.07.2012, avtorica Maja Prijatelj

 

Ikoci se je na zahtevno pot boja z mlini na veter podala, ker so njeni člani prepričani, da bo Slovence rešilo le, če si bodo zagotovili prehransko, energetsko in zdravstveno samopreskrbo.

 

Oj! pozdravi Irena Rotar in pojasni, da je to okrajšava za staroslovenski pozdrav Osti jarej, ki pomeni ostani zdrav, mlad, pomlajen, bodi močan. Osti jarej je postal simbol Eko civilne iniciative Slovenije (Ekoci). Gibanja, ki meni, da Slovenci živimo v rajskem vrtu, zato bi morali to izkoristiti sebi v prid.

Znanje, ki nam bo omogočilo preživetje

Delova priloga Delo in dom, 16.04.2012, avtorica Maja Prijatelj

 

Po količini obdelovalnih površin na prebivalca je Slovenija povsem na evropskem dnu, po količini prodajnih površin pa tik pod njegovim vrhom. Uvozimo skoraj dve tretjini prehranskih izdelkov, ki se – kot vse drugo – nenehno dražijo.

 

Gospodarska kriza, vladni varčevalni ukrepi in krčenje socialne države bodo razmere še poslabšali, zato povečanje samopreskrbe s hrano kmalu ne bo več visokoleteča krilatica, temveč eksistencialna nujnost. Majhen, a pomemben korak k večji prehranski samopreskrbi je naredila Štafeta semen.

»Irena Rotar: ustvarjalka rajskega vrta na Zemlji«

l. 2012, avtorica Maria Ana Kolman

 

Intervju z Ireno Rotar o ustvarjanju raja na zemljji, permakulturi in kaj lahko naredimo sami za ustvarjanje svojega raja.

 

»Prehranska kriza pred vrati, samooskrba s hrano prioriteta«

E-revija ZSU Danes temelj, jutri steber, 20.03.2012, avtorica Nataša Sukič

 

Intervju s Katarino Hölzl in Ireno Rotar iz Eko civilne iniciative Slovenije EKOCI.

 

Tudi vi prispevajte k večji samooskrbi!

Spletna stran Ekoslovenija.si, 01.03.2012, avtor Ekoslovenija

 

Včeraj smo se udeležili Okrogle mize gibanja Oskrbimo Slovenijo Zagotovimo.si varno hrano za jutri, državljan/ka aktiviraj se!, ki se je odvijala v Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Organizirali so jo Eko civilna iniciativa Slovenije, Slovenski forum socialnega podjetništva in društvo Inovacije za evolucijo v sodelovanju s Študentsko organizacijo Biotehniške fakultete.

Okroglo mizo je v obliki predavanj vodilo kar nekaj strokovnjakov in gorečih govornikov, ki so govorili o mnogih temah, povezanih z varstvom hrane pri nas. Njihovo sporočilo je bilo namenjeno prebuditi vsakega posameznika k temu, da se prične zavzemati bolj za svojo hrano – zase in za svoje potomce.

V prestolnici razprava za čim večjo prehransko samooskrbo

Časopis Dnevnik, 29.02.2012, avtor STA

 

Ljubljana - V prestolnici je dopoldne potekala razprava o prehranski samooskrbi v Sloveniji in o zagotavljanju varne hrane. Irena Rotar, predstavnica Eko-civilne iniciative Slovenije, katere cilj je čim večja prehranska samooskrba v Sloveniji, je poudarila, da v Sloveniji znanje o tem že imamo, treba ga je le povezati z aktivnim pristopom.

Današnja okrogla miza v organizaciji slovenskega foruma socialnega podjetništva, Eko-civilne iniciative Slovenije, društva inovacije za evolucijo in v sodelovanju s študentsko organizacijo biotehniške fakultete je potekala pod naslovom Zagotovimo.si varno hrano za jutri, državljanka, državljan aktivno sodeluj tudi ti!

Bliža se septembrski Ekofest v Žalcu

Spletna stran Ekologicen.si, 30.08.2011, avtorica Anja Ekologicen

 

Vabljeni v Žalec, kjer se lahko sprostite, se na energijskih točkah napolnite z dobro in zdravilno energijo, hkrati pa na izbranem predavanju prisluhnete kakšni zanimivi tematiki. 

 

Ekofest, ki ga organizira Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec, se bo odvijal na več lokacijah: Eko muzej, ribnik Vrbje, Bio park NIVO, jama Pekel, Ekološka učna pot Trje in plezališče Kotečnik. Udeleženci bodo v zeleni dolini lahko radostno doživeli naravo, prišli do novih spoznanj in pozitivne energije ter spoznali ogromno somišljenikov. Posebnost tokratnega Ekofesta pa je tudi predstavitev vseslovenskega projekta Oskrbimo Slovenijo s hrano, ki se je začel na pobudo Eko civilne iniciative Slovenije.

  Oj!

(star slovenski pozdrav, ki pomeni:

"Ostani zdrav, močan, pomlajen.)

bottom of page